Wie ben ik?

Foto met Annemieke close up kleur 2

Ik heb nooit getwijfeld aan mijn besluit om bij mijn werkgever weg te gaan en voor mezelf te beginnen. 

Het was een vrijdagavond in november 2011. Mijn moeder was toen al een aantal jaren dementiepatiënt en ik hielp mijn ouders bij het koken voor een etentje met vrienden.

Ik werd gebeld door 1 van de directeuren van het internationale bedrijf waar ik werkte, in de no nonsense tuinbouwwereld. Hij vertelde me wat mijn volgende functie zou zijn na de zoveelste reorganisatie. Die functie was helemaal in lijn met wat ik daarvoor bij dat bedrijf had gedaan. En waar ik goed in was. Dat was dus heel logisch. Alleen mijn hart was het daar niet mee eens. Dat jubelde ‘Ja, dan ga ik dus weg!’. 

Dus ik heb het gedaan. Anderhalve maand gunde ik mezelf de tijd om mijn angsten te overwinnen en het bedrijf en mijn collega’s ook emotioneel los te laten. Toen ben ik weggegaan en ben ik voor mezelf begonnen als inspiratiecoach.

Aan dat besluit heb ik nooit getwijfeld. Sterker nog: op de momenten dat ik het spannend vind of me onzeker voel, hoef ik alleen maar contact te maken met dat moment en mijn jubelende hart. Dit is mijn weg.

Van resultaatgericht harde werker naar mensgerichte hartwerker. 

‘Resultaatgericht’ kwam er altijd uit persoonlijkheidstestjes toen ik net begon met werken. Als accountmanager, projectmanager en later manager projectmanagement was ik vooral gericht op structuur, op analyseren wat de behoeftes van mijn klanten waren en hoe ik daar een zo goed mogelijke oplossing voor kon bieden. Dus ik stelde veel vragen, ik maakte lijstjes en plannen, ik vergeleek gegevens, ik puzzelde oplossingen in elkaar en ik regelde dingen. 

Ik gebruikte vooral mijn hoofd. Dat was mijn manier om controle te houden. Ik had een enorme drive om het goed te doen. En dat deed ik. Totdat ik in 2003 bijna in een burn-out belandde. En ik kon niet anders dan naar binnen kijken. Waar kwam die drang om zo hard te werken vandaan? Hoe kon het anders? Wie was ik echt diep van binnen? Wat wilde ik eigenlijk zelf, in plaats van wat ik dacht dat ik moest doen?

Toen ik met coaching in aanraking kwam, opende zich een hele andere wereld voor mij. En het opende mijn hart. Ik ontwikkelde eerst een fascinatie voor mijn eigen drijfveren (die fascinatie heb ik nog steeds 😉) en dat leidde tot nieuwsgierigheid en verwondering over hoe mensen in elkaar steken.

Wat maakt ons wie we zijn? Wat drijft ons? Waarom doen we wat we doen? Waarom reageren we zoals we reageren? Wat raakt ons? En vooral: Hoe kunnen we veel meer echt onszelf zijn?

In verschillende intuïtieve en creatieve coachingsopleidingen onderzocht ik die levensvraagstukken vanuit verschillende kanten. Ik ontdekte dat ik vanuit mijn hart veel meer op mensen gericht was dan ik daarvoor dacht. Ik ontwikkelde mezelf tot een coachende leidinggevende. Ik groeide door tot personal coach.

Ik geloof dat in ieder mens een prachtige, kwetsbare ziel zit, die we vaak verstoppen om ons te beschermen tegen pijn uit het verleden. En mijn mooiste uitdaging en diepste verlangen is om die ziel weer tevoorschijn te laten komen. Om echt te ontmoeten wie ik tegenover me heb.

“Je bent tegelijkertijd een autoriteit en benaderbaar dichtbij.

Door de combinatie van je professionaliteit en je kwetsbaarheid

kun je nog meer uit mensen halen dan zij zelf voor mogelijk hadden gehouden.”

Mijn moeder en haar dementie waren een mooie spiegel in mijn ontwikkeling tot coach. 

Op een bepaalde manier heb ik een mooier en dieper contact gekregen met mijn moeder toen ze al heel ziek was. Alle maskers vielen af. Zij was al lang vergeten wat we hebben aangeleerd over ‘hoe het hoort’. Daardoor reageerde ze heel puur en vielen alle barrières weg. Ik hoefde niet meer mijn best te doen om een goede dochter te zijn. In alle vrijheid kon ik mezelf zijn in het contact met mijn moeder. 

Wat me daarin ontroert is dat dat precies is wat ik doe met de mensen die bij mij komen. Ik ga op zoek naar de mens achter het gedrag. Ik help hen om de maskers af te zetten en liefdevol contact te maken met zichzelf. Om de lagen van ‘je aanpassen’ of ‘je best moeten doen’ eraf te halen. Om de meest eerlijke, oprechte en pure versie van zichzelf te zijn. Prachtig! Het helpt hen om makkelijker, fijner en dieper contact met zichzelf te maken en daarmee met de andere mensen in hun leven. 

Ik vind mijn werk als inspiratiecoach het allerleukste om te doen.

Mijn werk voelt niet als werk. Het is een way-of-life: voelen wat je raakt in het leven en onderzoeken wat het je te vertellen heeft over jezelf. Ik noem dat ‘puzzelen op gevoel’. Net zolang doorgaan tot je bij de kern uitkomt. 

Met mijn andere hobby, schilderen en beeldhouwen, ben ik begonnen toen ik bijna een burn-out kreeg. Door mijn intuïtie en mijn creativiteit te ontwikkeling, kon ik ‘uit mijn hoofd gaan’. 

Als ik met een kunstwerk bezig ben is er, net als in het ‘gewone’ leven, altijd wel een moment dat ik het even niet meer weet. Het niet meer zie zitten. Dan hoor ik mijn negatieve stemmetjes: ‘Zie je wel, ik kan dit niet’ of ‘Hier zit niemand op te wachten’. Voor mij een signaal om met mezelf in gesprek te gaan en te voelen wat er is aangeraakt. 

Dan kan ik weer door. Soms door afstand te nemen, soms zet ik een schilderij op zijn kop, soms voeg ik een hele nieuwe kleur toe of gebruik ik een andere techniek. Diep van binnen weet ik dat ik er altijd uitkom. Ook bij de diepste worsteling. Dat er altijd een kunstwerk ontstaat dat voor mijn gevoel klopt.

Net als in mijn werk. Ik begeleid mensen om afstand te nemen, om hun hoofd los te laten, om eerlijk te zijn naar zichzelf en vooral om te durven voelen wat ze nodig hebben. Om echt contact te maken met zichzelf en hun essentie. Ik laat mensen spelenderwijs contact maken met kwaliteiten die vaak niet gezien worden. Hun ware aard en kracht wordt aangesproken.

Waardoor ze ‘beter uit de verf’ komen.

Mijn belangrijkste coachingsopleidingen

Mijn persoonlijk ontwikkelingsproces gaat gewoon door. Ik ontdek nog steeds nieuwe mogelijkheden om mezelf daarin te ondersteunen en ik volg regelmatig workshops, (verdiepings)cursussen en coachings- en therapiesessies. Mijn inzichten pas ik vervolgens toe in mijn werk als inspiratiecoach. De basis voor mijn werk heb ik gelegd met de volgende coachingsopleidingen:

– Coach Human Design (Human Design for us all, 2011 – 2013, verdiepingscursus 2017)

– Therapeut en docent intuïtief en lichaamsbewustzijn (Healing Arts, 2011 – 2013)

– Begeleider familie- en organisatieopstellingen (Coach-Inn, 2010 – 2011)

– Creatief levensloop counselor (Academie Integrale Menswetenschappen, 2008 – 2010)

– Regressietherapie / Emotioneel lichaamswerk / Psychosynthese (Lichtpuntwerk, 2006 – 2011)

Doelgericht en intuïtief

Methodisch en buiten de lijntjes kleurend

Autoriteit en benaderbaar dichtbij

Nuchter en empathisch

Diepgaand en met lichtvoetige humor